Тундра лебед - редок, но многу гласного, којвер

Летен тундра лебед со жолта марка на црн клун не е само убава, туку и ретка глетка. Птиците се наведени во Црвената книга и нивното снимање е забрането. Повеќе факти и корисни податоци за пернат бело може да се најде во нашата статија.

Карактеристики на формата

Оваа птица од семејството на патки има две имиња: мали и тундра. Последното име е поврзано со териториите во кои живее. Овие птици слободно се чувствуваат во европската тундра. Претходно, птицата живеела и на Колскиот Полуостров, но сега нема да ја пречекате таму. Но, гласот на тундра лебед може да се слушне на такви острови како Вајгах, Новаја Земля и Колгуев.

Истражувачите идентификуваат две популации на такви лебеди: западни и источни. Таквите птици се разликуваат само на места каде што сакаат да трошат време и зима. На пример, западное население преферира Франција, Холандија и Велика Британија, а на исток претпочита азиски држави. Бројот на птици во западноевропското население е делумно закрепнат, додека источниот е само во процес на закрепнување. Општо земено, овој вид има категорија 5 во Црвената книга, односно "обновувачки вид".

Најпознати места за гнездење во мал лебед се отворените водни тела. Тој сака да плива и секогаш го држи вратот под прав агол. Тундра пернат не може да се нурне, така што фаќа храна на површината на водата. Тоа се храни на ракови и други морски жители на плитките води. Оваа птица е многу лесно да се разликува од другите птици со звучен, мелодичен глас (речиси како лицемер, но duller), па да го снима тоа значи свесно да одат за лов.

Потекло

Според доказите и документите, ова семејство на патки птици, кое го вклучува и малиот лебед, се појавило во миоценскиот период. Географски, ова се случи во Европа или во западниот дел на Евроазија. Постепено птиците ја избраа тундрата и го привлекоа вниманието на биолозите. Дури и денес, оваа птица останува слабо разбрана.

Изглед

Со своите естетски карактеристики, овој член на семејството на патките наликува на ловер-лебед. Должината на тундра лебед може да биде од 115 cm до 127 cm. Во исто време, распонот на крилјата варира од 170 cm до 200 cm. Во просек, еден тундра пернат тежи до 5 kg.

Ова е многу убава птица, чија перја е бела. Клунот на лебедите од оваа раса е црно. И во самата основа на клунот постои цврсто место на жолта боја, што е јасно видливо на аматерски и професионални фотографии.

Моќ

Западната Тундра лебед претпочита растителна храна: водни растенија, трева, бобинки. Источна мала птица, исто така, може да профитира од водни безрбетници или мали риби. Малолетниците се хранат со ракови, мали мекотели и други живи суштества, кои од возрасните се појавуваат од дното. Родителите конкретно прават осцилаторни движења со нивните шепи, така што водни животни се зголемуваат од дното и служат како храна за кокошки.

Одгледување

Малиот лебед започнува да се размножува на возраст од 2 до 4 години. Лебедите го избираат својот партнер за живот. За поставување јајца, птиците пристигнуваат во топла сезона (пролет) и се населуваат на езеро или река. Изградбата на гнездото е целосно на женско Во една врска може да биде од 1 до 5 бело овошје, кое постепено се покрива со кафени дамки.

Инкубацијата на идно потомство продолжува наизменично: или женски или машки. Пилињата се појавуваат за околу еден месец, а по уште 1,5 месеци стојат на крило.

Фото галерија

Ние нудиме за да ја видите неколку фотографии од прекрасен флаер за тундра во нашата фото галерија.

Фото 1. Птица опкружена од други птициФотографија 2. Лебедово главата затвориФото 3. Птица во близина на езерцето

Загрузка...

Загрузка...

Популарни Категории