Pintail Duck - посакуван трофеј ловец

Пинтаил патка, фотографии и видеа за кои ќе видите во оваа статија - без претерување, една од најубавите и најчести патки во светот. Таа живее во водите на Америка, во Европа и во Азија. Во нашата земја, таа често може да се најде во тундра, како и во тајгата, иако се обидува да ги избегне шумите и обрасните места. Според експертите, ловот за оваа патка е многу тежок. Зошто, да дознаеш со нас.

Оваа патка доби необично силно име поради фактот што опашката има неколку долги пердуви кои личат на шил. Во големина, оваа птица е малку помала од примарната, многу елегантна и агилна. Пинтаил излегува од водата без вообичаено залетување за птици, брзо ја зема брзината и лета многу брзо. Затоа ловот за оваа патка се смета за еден од најтешките.

Надворешна карактеристика

Како што велат многу орнитолози и страствен ловци, пинтаил е навистина една од најатрактивните патки. Таа има уредна фигура и убава боја. Во пролет и лето, мажјакот има многу спротивставени перја. Кафеавите и сивите тонови преовладуваат повеќе во перје, но мешањето со бели и црни импрегнации создава многу убав изглед. Жените во смисла на пердуви боја наликуваат на повеќето други диви патки, како што може да се види на сликата.

Виното, доброто тело е надополнето со издолжен вратот, тесен долг опаш, а исто така и насочени крилја. Просечната тежина на возрасен маж варира од 600 до 1300 грама (во зависност од областа на живеење и сезона), жените достигнуваат 400-1000 грама. На крилја, огледалото на пинтата има пурпурна боја со необична бронзена нијанса. Тоа е оваа функција која привлекува многу познавачи на патка убавина.

Одгледување

И жените и мажите од овие патки постигнуваат сексуална зрелост на возраст од една година, па затоа, како по правило, тие се парат до крајот на првата година. Прво, на зимскиот терен околу декември, стадата се мешаат и мажите започнуваат да се парат. Во разни ситуации, драмата се обидува да го привлече вниманието на жената која ја сакаш. Може да емитува карактеристичен свиреж или растреперувачки звук на крилјата.

Како по правило, паровите се формираат за време на зимувањето, па затоа птиците доаѓаат на гнездовите места со партнери. Самохрани мажи летаат сами и продолжуваат да бараат женка веќе директно во татковината. Pintail е една од првите патки што се враќа по хибернација. Тие може да се видат на бреговите на реките и езерата кога површината на водата се уште е целосно покриена со мраз.

За разлика од другите видови на патки, женките од пинтата претпочитаат да изградат гнездо од местото каде што помина детството. Тие често се оддалечуваат и истражуваат нови територии. Птиците градат гнездо на земја, понекогаш на растојание од 1,5 км од резервоарот. Претпочитаат обраснати трска или трева. Ѓубрето е многу скудно, патката собира само малку трева и ја поставува пената околу периметарот на гнездото.

Една спојка се состои од 7-10 јајца. Ако нешто се случи на јајца, на пример, предатор ги јаде, а потоа жената повторно го одложува. Патка за јајца за патување околу 25 дена, машкиот остава во ова време. Хорните пилиња созреваат брзо и по неколку часа одат за мама во езерцето. По 40 дена, тие веќе знаат како да летаат.

Ширење и начин на живот

Пинталовата патка лета многу добро и плива, но таа не сака да се нурне, па затоа претпочита да го поминува поголемиот дел од своето време над водата. Птицата се шири низ многу големи области, достигнувајќи дури и крајбрежјето на арктичките континенти. Се населува во Европа, Азија, во Америка, но најбројни во западниот дел на Евроазија. На територијата на нашата земја пинтата може да се види речиси насекаде.

Што се однесува до презимувањето, само популациите на птиците на Велика Британија, а исто така и во западниот дел на Соединетите Американски Држави, водат доследен начин на живот. Во други области патка мигрира. Во Евроазија, постојат три зони на зимување и миграција на пинтали. Првиот е западниот дел на Европа, вториот е брегот на Црното Море, Медитеранот и Западна Африка, третиот е Блискиот Исток, Источна Африка и Персискиот Залив.

Во Европа, зима со патки во Белгија, Данска, Шпанија, Италија, северозападна Франција и Велика Британија. Како и за другите земји во светот, на пример, во Индија за време на зимата населението Пинтаил е најброено.

Миграција и размачкување

Мажите од пинтали, како и многу други патки, исто така прават мали миграции за време на молтото. На почетокот на јуни, пред еден период на ликвидација, патките на драковите ги напуштаат местата за гнездење и летаат на повеќе заштитени подрачја. На пример, тие избираат големи езерски езера, големи делтани реки или пониски дострели. Осамени жени понекогаш можат да летаат на овие простори, како и на оние што ја изгубиле спојката. Во нашата земја, пинталите се обликувани во делтата на реките Волга, Об и Урал за време на ликвидација.

Моќ

Поради долгиот, деликатен врат, патките пинтај може да добијат храна од доволна длабочина, но ретко се нурне и само малку ја поминуваат главата во вода.

Генерално, храната се меша и во голема мера зависи од живеалиштето на птиците. Така, на пример, во северните зони патките јадат повеќе добиточна храна, а на југ - зеленчук. Од растителна храна, птицата претпочита зрна, како и делови од разни растенија во близина на вода, вклучувајќи ги и оние како расад, орев и езерски трска.

Во пролетта и летото се појавуваат разни мекотели, мали ракови, ларви на инсекти, комарци и бубачки. Во мал број и главно во северните ширини, патка јаде мали риби, боцки, ракчиња и пијавици.