Сад патка турпан со бели очи

Pin
Send
Share
Send
Send


Денес, дури и неколку ловци знаат за оваа црна патка. И нешто е во местата каде што оваа птица живее и се населува. Но, оние што успеале да го видат турпан, го нарекле мрачна птица. Зошто, ајде да дознаеме заедно. И да ни помогнеме да разбереме како патка турпанот изгледа како фотографиите презентирани во статијата.

Опис на раса

По гледањето на оваа птица за прв пат, многумина може да добијат впечаток на својата мрачност. Да, тоа е. Погледнете ја фотографијата. Турпан има апсолутно црн пердув, грбавец со необична судбина во основата на клунот, големи ноздри. Но, главната карактеристика е очите на белиот мраз. Така му даваат на турпан мрачен изглед. Иако во реалноста птицата е многу мирна.

Надворешна карактеристика

Турпан - една од најголемите диви патки. Мажот достигнува тежина од околу еден и пол килограми, има масивно тело, голема глава и црн пердув со сина нијанса. Покрај белите очи, птиците исто така имаат бело примарно перје. Останатите специфични карактеристики на turpan се краток широк кука нос клун, кој има црна боја речиси до средината, широк ноздри. Женската е помала во големина од мажот (до 1,2 килограми), има полесни темно кафеави перја со разновиден хлопиум.

Клунот на црвот е црно со сив крај и нема бели точки под очите, како што може да се види на сликата. Шепите на turpan, како што се loons, се наоѓаат во близина на опашката и имаат многу широки мембрани. Благодарение на ова, птиците пливаат добро. Бојата на шепите е светло црвена во драките и жолто-портокалова кај жени со црни мембрани.

Одгледување

Патка турпан е миграциски птици, кои, како и повеќето од неговите роднини, летаат во гнездо дома. Двојките се формираат на патот кон крајот на зимата или раната пролет. Сепак, по пристигнувањето на местата за гнездење, тие се обединуваат во групи и почнуваат да спроведуваат групирање на групи - неколку мажи опкружуваат неколку жени. За време на додворувањето, драковите прават тивки, но многу енергични звуци, нурнувајќи се во водата. По парењето, женката прави умерено летање наутро со гласни извици и се враќа на местото на гнездење.

Веднаш штом женката почнува да гради гнездо, паровите се распаднат и мажите ги напуштаат своите девојки. Турпан гради гнездо во близина на резервоар на земја во густа трева или во грмушка, најчесто ги избира местата населени со галебите. Женката прави само една спојка, за време на која произведува во просек 7-10 јајца. Храчување трае околу 28 дена. Во ова време, птицата внимателно ги испушта пердувите на градите и на страните, така што до крајот на периодот на инкубација изгледа многу лошо: излитена, патка со патка.

Но, овде турпаните имаат една непријатна особина - по исцрпувањето, многу жени ги напуштаат своите бебиња на милоста на судбината. Неколку дена ги водат заедно, а потоа одат кај самохрани мажи. Тоа е причината зошто со доаѓањето на студ, многу ducklings на Turpans не преживее. Зборувајќи заедно и заедно, многумина сѐ уште замрзнуваат.

Но, исто така се случува и мајчиниот инстинкт на патка да не исчезне, таа продолжува да ги крева кокошки и да ги зема сите други мали групи сирачиња. Затоа често во местата на дистрибуција на овие птици може да се види како една мумија води сто или повеќе пилиња од различни возрасти. Веќе до есента, преживеаните турпанчани почнат да летаат, а со доаѓањето на ледената покривка, тие тргнуваат на југ.

Дистрибуција и живеалиште

Турпан сака вода, така што се населува директно на бреговите на мали езерца, како и на островчиња обраснати со трева. Денес, овие патки живеат во северниот дел на Евроазија и во Северна Америка. Тука тие избираат зимзелени шуми и планински езера. Турпан се преврте на Црното и Каспиското Море.

Омилена храна на птицата е водни инсекти и разни мекотели. Зад нив, тие нуркаат до длабочина од 10 метри и можат да останат под вода околу една минута. Исто така, во нивната исхрана се вклучени и мали риби.

Во пролетта, поради изобилната исхрана за време на презимувањето во морињата, турпан добива тежина добро и станува масно. Особено масното темно месо го сакаат жителите на север. Исто така, високо еластични еластични меки надолу на птицата, која има висок степен на зачувување.

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрузка...

Загрузка...

Популарни Категории